Jdi na obsah Jdi na menu
 


Samostudium

Dle níže uvedených odkazů máte možnost využít bezplatných aplikací k samostudiu:

Obsah (schroter.cz)

Autoškola | Testy | Značky | Teorie (bezpecnecesty.cz)

 

Testy (mdcr.cz)

 

Kontrola vozidla před jízdou

Venkovní kontrola:

1) Karoserie: Nepoškozenost, jednotlivé části řádně připevněné (nesmí být žádné ostré hrany), čistota karoserie zejména všech skel, zrcátek, světel a registračních značek (zejména v zimním období dbát na to, aby byla karoserie řádně očištěná od sněhu a námrazy), pod vozidlem zkontrolovat zda něco nevisí či neunikají nějaké kapaliny.

2) Kola :  Pneumatiky nesmí být přehuštěné či naopak podhuštěné- kontrolujeme pohledem či tlakoměrem-přesný tlak uvádí výrobce daného vozidla( na víčku palivové nádrže), hloubka dezénových drážek u letních pneumatik min.1,6mm a u zimních min.4mm, dále aby pneumatika nebyla jakkoliv poškozena (boule, popraskaná či cizí předměty.) u disků opět nepoškozenost  a hlavně řádně připevněn!

3) Registrační značky: Obě musí být řádně připevněny, nepoškozeny, čitelné a u zadní značky kontrolujeme platnost technické kontroly (červená známka - vždy uveden měsíc a rok do kdy platí, ve velkém technickém průkazu uveden přesný den)

4) Vnější osvětlení: Nepoškozenost, čistota a hlavně funkčnost.( kontrolujeme denní svícení, které svítí automaticky, v případě snížené viditelnosti zapínáme obrysová a ,potkávací. Dále máme dálkové,přední mlhovky, zadní mlhovky, směrová neboli blinkry, brzdová, couvací neboli zpátečka a osvětlení registrační značky)

5) Povinná výbava: Autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník (umístění při pravém okraji vozovky: obec min. 50m- v nepřehledné situaci i méně, mimo obec min. 50m, silnice pro motorová vozidla min. 100m a na dálnici min. 100m) ,rezervní kolo zvedák, klíč na povolení kola. Vše uloženo v zavazadlovém prostoru kromě reflexní vesty, ta musí být v kabině vozidla. Pokud vozidlo není vybaveno rezervou, náhradou bývá opravná sada nebo uzavřená smlouva s asistenční službou. – vozit s sebou!

6) Provozní kapaliny: Chladící kapalina , brzdová kapalina, motorový olej (předepsaný výrobcem), převodový olej (kontrola a doplnění v autoservisu), voda do ostřikovačů. Všechny kapaliny udržovat mezi ryskami MIN a MAX, vyjma vody do ostřikovačů- doplnění do plna, kontrola pohledem.  Dle servisní knížky si hlídat pravidelné předepsané výměny kapalin a před zimním období si nechat zkontrolovat,aby chladící kapalina a voda do ostřikovačů byla dostatečně nemrznoucí! Dále kontrolujeme upevnění autobaterie a nepoškozenost a správné napnutí drážkového řemene.

 

Vnitřní kontrola:

1. Nastavení sedačky a volantu: Sedadlo nastavujeme tak aby při sešlápnutí spojky až na podlahu jsme měli mírně pokrčenou nohu. Opěradlo tak, aby při uchopení volantu jsme měli mírně pokrčené ruce, opěrku hlavy do stejné výšky jako temeno hlavy.

2. Nastavení zrcátek: Levé i pravé nastavit tak, abychom v nich viděli konec našeho vozu a prostor vedle něj. Ve středovém bychom měli vidět celé zadní okno.

3. Bezpečnostní pás: Nastavit správnou výšku tak,aby nám pás nevedl přes krk a aby nebyl překroucen! Povinni jsme upozornit posádku ve vozidle,aby se připoutala!

4. Kontrola sdělovačů (kontrolek) na palubní desce: Při zapnutí zapalování otočením klíčku do polohy I. by se měly všechny kontrolky rozsvítit a po nastartování vozidla všechny zhasnout. Také sledujeme, zda máme dostatek paliva dle ukazatele.

5. Kontrola posilovače řízení a brzd: Kontrolujeme zda funguje posilovač řízení tím,že při nastartovaném motoru jde volant snadno otáčet vlevo i vpravo. Brzdový pedál se nesmí prošlápnout až na podlahu či jakkoliv propadat (musí mít odpor).

6. Kontrola dokladů: Zkontrolujeme zda máme s sebou doklady potřebné k řízení vozidla (řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla - tzv. malý technický průkaz a platný doklad o zákon. pojištění vozidla -tzv. zelená karta).

                                         

                                                                          

 
 


Archiv

Kalendář
<< 01 / 2024 >>

Statistiky

Online: 2
Celkem: 135862
Měsíc: 2384
Den: 76